Što su različite vrste dijetalne terapije?

Pojam “terapija prehranom” odnosi se na modifikaciju unosa hrane u svrhu poboljšanja zdravlja. Uravnotežena prehrana je neophodna za cjelokupno zdravlje, ali medicinska prehrambena terapija (MNT) opisuje intervenciju koja prilagođava i količinu i kvalitetu hrane za liječenje bolesti ili njegovih simptoma. Dijeta terapija je osmislio i nadgledao je ovlašteni zdravstveni djelatnik, kao što je liječnik ili registrirani dijetetičar.

Prilikom planiranja izbornika dijetalne prehrane, dijetetičar će uzeti u obzir brojne čimbenike. To uključuje starost bolesnika, specifične bolesti koje se liječe i funkcionalna sposobnost pacijenta da postigne uspjeh s terapeutskom prehranom. Vrsta propisane prehrambene terapije uključivat će izmjene triju općih čimbenika: teksture, hranjivih tvari kako bi se smanjili i povećali hranjive tvari.

Određeni medicinski uvjeti zahtijevaju promjenu teksture prehrane zbog gutanja ili žvakanja. Na primjer, tekuća dijeta će biti propisana za post-kirurški pacijent koji treba lako probaviti prehranu ili osobu koja je imala oralnu kirurgiju i ne može konzumirati veće komade hrane. Za pacijent starijih pacijenata koji se brinu o sebi, ne može se žvakati hranu na sigurnu konzistenciju za gutanje. Kada je propisana mekana dijeta, teška meso se sjeckani ili mljeveno i poslužuje uz umak ili umak za lakše žvakanje i gutanje. Hrane poput kukuruza na klipu ili orašastim plodovima uklanjaju se iz mekane hrane.

Dijetetska terapija također se odnosi na modifikaciju hranjivih tvari u terapeutske svrhe. Vrsta prehrane opisana kao “niska” bi smanjila određeni nutrijent ili hranjive tvari. Primjerice, prehrana s niskim vlaknima može biti propisana za pacijenta nakon želučane ili intestinalne operacije kako bi se smanjila količina probave koja se odvija nakon obroka. Ostale vrste dijetetske terapije koje smanjuju hranjive sastojke uključuju nisku razinu kolesterola, nisku razinu natrija ili nisku količinu oksalata.

Određeni uvjeti zahtijevaju povećanje unosa hranjivih tvari. Dijeta za trudnoću propisuje se za opskrbu majke i fetusa s dodatnim kalorijama, bjelančevinama, željezom i folatom. Preporućuje se prehrana s visokim vlaknima kod pacijenata koji pate od zatvora, što je nuspojava mnogih lijekova protiv boli.

Opsežan plan prehrane, propisano za pacijente s višestrukim problemima, može povećati određene hranjive tvari i smanjiti druge. Pacijenti koji pate od bolesti srca, dijabetesa ili pretilosti mogu se propisati plan koji smanjuje količinu kalorija, masti i šećera u prehrani, ali povećava unos vlakana i bjelančevina za sitost. Da bi se osoba osiguralo da je režim prehrane zdrav i prikladan za određeno zdravstveno stanje, važno je za njega ili njemu raspraviti o unosu hranjivih tvari, uključujući upotrebu alternativnih terapija kao što su prehrambene dodatke, s licenciranim pružateljima zdravstvenih usluga.