Što su pro i kontra amoksicilina za djecu?

Prednosti amoksicilina za djecu ovise gotovo isključivo o nuspojavama. Lijek je penicilinski antibiotik i stoga će liječiti infekcije grla, srednjeg uha, tonzila, grkljana, pluća i kože. Potencijalne nuspojave lijeka uključuju nesanicu, mučninu, svrbež, povraćanje, zbunjenost, bol u trbuhu i proljev. Djeca su posebno osjetljiva na mučninu kod uzimanja antibiotika, ali to treba voditi računa o dobrobiti ubijanja infekcije.

Amoksicilin je penicilinski antibiotik, zajedno s drugim lijekovima kao što su piperacilin, ticarcilin i ampicilin. Sve to obično rade na isti način: sprečavanjem bakterija da stvaraju vitalne stanične zidove koji ih štite. Tijekom liječenja, bakterije će biti potpuno izbrisane. Ovo je glavna prednost amoksicilina za djecu, i razlog za koji su propisali liječnici.

Lijek je najučinkovitiji za ubijanje bakterija kao što su H. influenzae, N. gonorrhea, E. coli i Streptococci. Općenito, amoksicilin za djecu će doći u obliku kapsula ili tekućih lijekova. Svaka doza obično sadrži 250 mg ili 500 mg. Liječnik će propisati iznos lijekova koji su potrebni prema pojedinom slučaju svakog djeteta. Obično, amoksicilin se uzima tri puta dnevno od strane djece.

Najčešće nuspojave amoksicilina kod djece su povraćanje i proljev. Djeca također mogu doživjeti slične simptome kao što su bolovi u trbuhu i mučnina. Iako ove nuspojave nisu poželjne, one nisu uzrok kontaktiranja liječnika, osim ako nisu osobito teške ili česte. Ako dijete propadne unutar pola sata uzimanja amoksicilina, on ili ona moraju ponovno uzeti dozu. Ako je dulje od pola sata nakon uzimanja lijeka, on bi trebao biti u redu sve do sljedeće doze. Važno je da dijete dobije dovoljno tekućine za zamjenu onih koji su izgubljeni kroz povraćanje ili proljev.

Manje uobičajene i ozbiljnije nuspojave amoksicilina kod djece uključuju osip na koži, svrbež, otežano disanje i oticanje lica. Ove nuspojave su povezane s alergijskom reakcijom i vjerojatno će biti dobar razlog za zaustavljanje tijeka amoksicilina. Svako dijete s tim simptomima trebalo bi što prije prijeći u bolnicu. Ako dijete koje uzima amoksicilin razvija grudasti crveni osip, to ukazuje na žljezdanu vrućicu ili neku drugu virusnu infekciju, a djetetov liječnik treba odmah kontaktirati.