Što su ljekovita uporaba laurinske kiseline?

Laurinska kiselina, zasićena masnoća koja se nalazi u brojnim hranama, ali možda najpoznatiji po tome što čini značajan postotak kokosovog ulja, ima antimikrobna svojstva koja ga čine korisnima kao tretman za različite bolesti. Broj virusnih infekcija, uključujući prehlada, gripa i herpes, odgovara na liječenje s njim, a može čak i pomoći u kontroli HIV / AIDS-a. Također je korisno za ubijanje bakterija koje uzrokuju bolesti kao što su klamidija, MRSA i bronhitis. To također čini potencijalno dobar alternativni tretman za acne bolnicima. Ostale medicinske upotrebe uključuju liječenje bolesti uzrokovanih određenim gljivicama i parazitima.

Jedna od glavnih primjena laurinske kiseline u medicinske svrhe je kao anti-virusni agens. Neka istraživanja pokazuju da može blokirati sposobnost reprodukcije pojedinih virusa, čime se ograničava njihova sposobnost da uzrokuju bolest. Pokazano je da je učinkovita u liječenju različitih sojeva influence, uključujući svinjsku gripu i ptičju gripu. Virusne veneralne bolesti kao što su humani papilomavirus (HPV) i genitalni herpes mogu se liječiti laurinskom kiselinom, kao i soja herpesa koja uzrokuje hladno čireve.

Važna potencijalna primjena anti-virusnih svojstava laurinske kiseline je liječenje bolesnika s HIV / AIDS-om. Premda se ne smatra da je lijek, može biti korisno u nadopunjavanju normalnih terapija lijekovima u kontroli bolesti i usporavanju njegove progresije. To bi također moglo pomoći u zaustavljanju prijenosa virusa od trudne majke do djeteta.

Bakterije su također osjetljive na liječenje laurinskom kiselinom. Pokazano je da su i listeria i Helicobacter pylori uništeni kada se tretiraju s njom. Istraživanja su pokazala da također može biti učinkovita protiv ponekad smrtonosnog Staphylococcus aureus otporan na meticilin, ili MRSA, bolest koju obično stječu bolnički pacijenti.

Jedan od posebnih problema koji bi antibakterijska svojstva laurinske kiseline mogli biti korisni za liječenje je akne. Studije pokazuju da se bakterije koje uzrokuju akne znatno smanjuju kada se primjenjuju. Ostale potencijalne bolesti za koje se može upotrijebiti uključuju bronhitis i bakterijske spolne bolesti kao što su klamidija i gonoreja.

Brojni drugi uzročnici bolesti mogu se također učinkovito liječiti s laurinskom kiselinom. Gljivične infekcije su osjetljive na nju, što znači da se može koristiti za probleme kao što su kvasac infekcije i ringworm. Pokazalo se da parazitski protozoan Giardia lamblia, koji inficira tankog crijeva, dobro reagira na laurinsku kiselinu.