Koji su najčešći uzroci boli u jednoj dojci?

Najčešći uzroci boli u jednoj dojki su izdvajali mišići, cista ili priključni kanal zbog dojenja. Tumor, bilo benigni ili kancerogen, također je čest uzrok boli u jednoj grudi, a ne oboje. Koliko su vjerojatno ovi potencijalni uzroci često ovisi o dobi žene, ako ona doji, ili ako se jako trudila ili sudjelovala u napornoj aktivnosti koja bi mogla povući mišiće. Svi ti uzroci imaju neku vrstu liječenja, ako ne i izravno liječenje. U mnogim slučajevima, bol se ne može ukloniti bez liječenja koje je propisao zdravstveni djelatnik, pa je stoga preporučljivo da što prije posjetite liječnika.

Izvučeni mišići u blizini prsnog koša uzrokovani sportom, dizanjem teških predmeta ili sličnim aktivnostima, mogu učiniti da grudi sama osjećaju kao da povređuju. Bol je obično najteža tijekom namjernog kretanja, ali može biti i bolno kad disanje. To može otežati pronalaženje udobnog položaja spavanja. Liječenje prvenstveno uključuje vrijeme jer nema brzo liječenje za izvlačenje mišića. Over-the-counter lijekovi protiv bolova ponekad mogu pružiti olakšanje, uz primjenu vlažne topline.

Ponekad se cisti razvije i uzrokuje bol u jednoj dojci. Smatra se da tekuće ciste ne pokazuju rizik od raka, što je u suprotnosti s krutom cistom. Ciste dojke su prilično uobičajene i često ne zahtijevaju nikakvu vrstu liječenja dokle god su pune tekućine, a ne čvrste. Ciste koje se puni tekućinom mogu se isprazniti ako uzrokuju dovoljno nelagode da je to jamče, ali se obično ne ispuštaju drugačije. Otkrivanje ciste na dojkama često zahtijeva mamografiju ili druge tehnološke testove, jer se često ne otkrivaju ručnim pregledima, osim ako nisu osobito velike.

Ponekad će žena koja dijete razviti priključni kanal. To se događa kada mlijeko ne iscuri ispravno i može dovesti do oticanja i bolova. Spojni kanal može dovesti do simptoma koji podsjećaju na gripu, kao i na jedinstvene simptome kao što su gnoj i krvarenje iz bradavice, ako se zarazi.

Konačno, tumor može razviti i na kraju uzrokovati bol u jednoj dojci. Ovi tumori nisu nužno kancerozni. Zapravo, velika većina grudica raka dojke nije bolna. Bolan tumor u dojci može biti dobroćudan, što znači da je bezopasna osim boli.