Koje su razlike između varfarina i aspirina?

Warfarin i aspirin mogu biti propisani za smanjenje rizika od srčanih napada uzrokovanih zgrušavanjem i za liječenje pacijenata s pretjeranim krvnim ugrušcima. Ovi lijekovi djeluju drugačije u tijelu i nose različite rizike koje liječnik mora težiti prije nego što odluči što dati pacijentu. Prije nego što se warfarin i aspirin mogu propisati, liječnik treba kompletnu medicinsku povijest i neke krvne testove kako bi vidio je li pacijent dobar kandidat za terapiju. Liječnik se također može sastati s pacijentom kako bi raspravljao o potrebi konzistentnosti oko doziranja. Ako se pacijent ne može pridržavati režima liječenja, možda će biti potrebno istražiti druge opcije.

Varikarin djeluje antikoagulansom djelovanjem u jetri kako bi blokirao čimbenike zgrušavanja u krvi. Ovo sprječava nastajanje krvnih ugrušaka ograničavanjem broja čimbenika zgrušavanja koji cirkuliraju u tijelu. Pacijenti na varfarinu trebaju redovita krvna ispitivanja kako bi vidjeli koliko je učinkovit lijek i provjeriti nuspojave. Najveća zabrinutost s terapijom varfarinom je abnormalno krvarenje, budući da bilo koji odrezak ili struganje može pretjerano krvariti.

Aspirin, koji se prvenstveno koristi kao protuupalni lijek, ne inhibira čimbenike zgrušavanja, već izravno djeluje na krvne pločice. Pacijenti na terapiji aspirinom također mogu pretjerano krvariti i mogu biti izloženi riziku hemoragičnog moždanog udara, jer su skloniji krvarenju mozga. Aspirin je također povezan s gastrointestinalnim ulkusima. Ti rizici mogu nadvladati prednosti aspirina kod mnogih bolesnika i moraju se pažljivo razmotriti prije početka terapije.

Ključna razlika između varfarina i aspirina je mehanizam djelovanja i različite nuspojave lijekova. Pacijenti na warfarinu trebaju pažljivo praćenje i moraju biti posebno oprezni za interakcije lijekova, jer mogu doživjeti nuspojave na loše kombinacije lijekova. Aspirin terapija ne zahtijeva stalne preglede, ali pacijent mora paziti na ulkus i oštećenje jetre. Pacijenti koji se bave varfarinom i aspirinskom terapijom trebat će se sastati s liječnikom kako bi raspravljali o najboljoj opciji za svoje potrebe.

Propisi varfarina i aspirina mogu se preporučiti nakon određenih vrsta operacija, poput zamjene srčanog ventila ili kada pacijent ima kardiovaskularni problem. Liječnik mora odlučiti koji će lijek djelovati najbolje za pacijenta i možda će trebati prilagoditi dozu tijekom vremena. Pacijenti na antikoagulantnoj terapiji trebali bi nositi informativnu karticu tako da su prvi odgovorili svjesni situacije. Ako prebacuju antikoagulanse, trebaju ažurirati karticu ili narukvicu medicinskog upozorenja, jer pogrešne informacije mogu biti opasne za pacijenta.