Koje su različite vrste pilonidnog cista?

Postoji nekoliko metoda za tretman pilonidnog cista, ovisno o težini infekcije i potrebama pacijenta. U nekim slučajevima, osoba s zaraženom cisti može podvrgnuti bazičnoj pilonidnoj cističnoj terapiji kod kuće. U drugim slučajevima, liječenje se može obaviti kada liječnik iscrpljuje cistu i pakira ranu. U najtežim slučajevima, operacija može biti potrebna. Kirurško liječenje za pilonidnu cistu tipično se spada u dvije skupine: otvorena operacija rane i zatvorena operacija rane.

Mnogo puta, ako cista nije zaražena, pilonidni cista može se pojaviti kod kuće, bez medicinske intervencije. Pacijenti trebaju redovito prati prostor i držati je suhom kako bi se izbjegla zaraza u razvoju. Plucking dlake kao što se pojavljuju u području također može pomoći spriječiti infekciju. U mnogim slučajevima, ako se infekcija može izbjeći, može se izbjeći agresivniji tretman, poput operacije.

U većini slučajeva potrebna je medicinska intervencija. Liječnik primarne zdravstvene zaštite obično započinje liječenje zaražene pilonidne ciste primjenom lokalnog anestetika na zaraženo područje kako bi utihnuo cistu. Zatim će liječnik otvoriti cistu, isušiti tekućinu, očistiti apsces i zapakirati ranu. Općenito, ova vrsta liječenja učinkovito liječi stanje, ali pakiranje se mora mijenjati često sve dok rana ne izliječi.

U najtežim slučajevima, pilonidni tretman cisti može uključivati ​​operaciju. Kirurgija se obično preporučuje nakon manje agresivnog liječenja. U mnogim slučajevima, ako se cista ponovo pojavljuje nakon što liječnik isprazni, čisti i pakira ranu, operacija može biti sljedeća najbolja opcija. Pilonidna kirurška cista obično se odvija u bolnici, a ne u ordinaciji. U većini slučajeva bit će kirurgija izvan pacijenta. Postoje dvije vrste operacija: otvorena operacija rane i zatvorena operacija rane.

Sa operacijom otvorene rane, rana ostaje otvorena nakon što kirurg čisti apsces. Ovaj oblik operacije može uključivati ​​tehniku ​​nazvanu marsupializacija. Kroz ovu tehniku ​​napravljen je kirurški rez, a cista se zatim isušuje i čisti. Kirurg zatim stvara vrećicu nalik na rubove rane. Rana za operaciju otvorene rane ne treba biti upakirana, ali može trajati jedan do dva mjeseca da se potpuno izliječi.

Drugi oblik operacije je zatvorena operacija rane. To uključuje otvaranje, pražnjenje i čišćenje ciste, slično ostalim tretmanima. Za razliku od drugih tretmana, kirurg koji obavlja operaciju zatvorene rane zapravo zatvara rane pomoću šavova. Obično će se brže izliječiti od ostalih oblika operacije, ali postoji i veća vjerojatnost da će se cista ponovno pojaviti nakon ove vrste operacije.

Nakon prolaska kroz bilo koji oblik liječenja, važno je brinuti za ranu da spriječi infekciju i ponavljanje. Kao posljedica toga, pacijent mora očistiti i oprati oko reznog dijela nakon liječničkog savjetovanja. Osim toga, kreme, ulja ili druge debele masti ne bi trebale biti primijenjene na tom području. Također je najbolje sjesti samo na kratko vrijeme, ako je moguće.