Koje su karakteristike kurkuma za zdravlje?

Kurkuma (Curcuma longa), član đumbirske obitelji, native je u južnoj Aziji. Indija je najznačajniji proizvođač kurkume, no uzgaja se iu Indoneziji, Maleziji, Kini, Šri Lanki, Vietmanu i drugdje.

Kulinarstvo, kurkuma daje miris podsjeća na đumbir, s citrusima, cvjetnim podlozi. Okus je toplo i nježno gorak, s kolačima. Obično se koristi za sezonske jela koja sadrže grah, patlidžan, leća, perad, riža i špinat. Kurkuma je čest u regionalnim kuhinjama jugoistočne Azije, Bliskog istoka i Indije, gdje se pojavljuje u slatkim i ukusnim jelima.

Osušena, zemlja kurkuma česta je komponenta curry prašaka i masala. Posjedujući briljantnu žutu boju, kurkuma se često koristi kao učinkovita prirodna boja za hranu. Njezina vesela boja može se vidjeti u zapadnoj hrani kao što su relishes, mustards, margarines, pa čak i obrađeni sirevi.

Svježa kurkuma ima svjetliji okus nego sušen. U kuhinjama jugoistočne Azije, često se kombinira s češnjakom, limunovom travom, chilies, tamarindom i drugim ukusnim jelima kako bi se stvorile aromatične paste za miješanje krumpirića. Može se naribaniti ili mljeveno i dodati vrućim povrtnim jelima ili štalama. Sok od svježeg kurkuma koristi se za bojanje riže za jela u Maleziji i Indoneziji.

Svježa kurkuma može se naći u odjelu za proizvodnju indijskih ili azijskih tržišta. Potražite šarene, svježe rizome, bez bora, blemishes ili soft spotova. Čuvajte svježu kurkumu u ladicu povrća u hladnjaku nekoliko tjedana.

Osušena kurkuma ima neuobičajeno dug vijek trajanja za tvar začin. Ako se pohranjuje u hermetični spremnik na hladnom mjestu od izravne svjetlosti, zadržat će okus i boju za više od dvije godine.

Ljekovito korištenje Kurkumin, aktivni sastojak kurkuma, nedavno je bio predmet znatnog interesa za medicinsku i znanstvenu zajednicu. U istraživanjima provedenim sa životinjskim ispitanicima pokazalo se da je kurkumin imao zaštitni učinak na jetru, te je ubrzao zacjeljivanje rana. Pokazalo se obećanje kao anti-tumorsko sredstvo i predmet je interesa kao potencijalnog oružja u borbi protiv višestrukih oblika raka. Daljnje studije, na ljudskim sudionicima, moraju se provesti kako bi se poboljšali razumijevanje tih obećavajućih rezultata znanstvenika.

Tradicionalna alternativna medicina nudi kurkuma kao lijek za gastrointestinalne bolesti, stanje kože i artritis. Smatra se korisnim kao antiseptičko, protuupalno i iscjeljujuće sredstvo, i kao takav se često koristi za liječenje modrica i manjih rezova i opekotina.

Kao lijek, kurkuma se može uzimati u obliku tinktura, želatinskih kapsula ispunjenih suhim, suhim kurkuma i tekućim ekstraktima. Za bolesti kože, kurkuma se može napraviti u tijesto koja se nanosi na zahvaćeno područje.

Uzimanje u uobičajene količine, kurkuma se smatra sigurnom, no trudnice ne smiju uzimati lijek od onih pojedinaca koji su imali problema s žučnim kanalima ili žučnim mjehurima, osim ako to nije izričito naložio liječnik.

Treba napomenuti da mnoga bilja i začini sadrže supstance koje mogu izazvati neželjene nuspojave i / ili komunicirati s lijekovima na recept ili lijekove bez recepta. Svatko zainteresiran za korištenje kurkuma medicinski bi trebao to učiniti samo s liječnikovom suglasnošću i pod nadzorom poznatog i uglednog praktičara homeopatske medicine.