Koje su interakcije između amoksicilina i acetaminofena?

Budući da jetra metabolizira amoksicilin i acetaminofen, postoji mogućnost da uzimanje oboje može oštetiti zdravlje jetre. Ova interakcija postoji unatoč činjenici da iz farmakološke perspektive ne postoji izravna interakcija između lijekova. Glavna briga je moguća interakcija acetaminofena koja se može pojaviti ako se lijek uzima u značajnim dozama dulje vrijeme. Osim toga, oba lijeka mogu imati negativne reakcije s nekim drugim lijekovima, poput varfarina.

Amoksicilin i acetaminofen nisu dostupni u kombiniranoj dozi. Amoksicilin je popularni receptni antibiotik koji se koristi za liječenje bakterijskih infekcija kao što su infekcije uha i gonoreja. Liječnici će često preporučiti acetaminofenu protiv onih koji uzimaju amoksicilin kako bi smanjili bol ili groznicu povezanu s infekcijom. Za većinu ljudi, uzimanje oba lijeka u isto vrijeme nije uzrok zabrinutosti.

Oba supstanca su među stotinama lijekova za koje se vjeruje da mogu izazvati oštećenje jetre. Uzimanjem tih lijekova tijekom istog razdoblja, postoji mogućnost povećanog rizika od hepatotoksičnosti, kemijski uzrokovanog oštećenja jetre, koji se javlja. Slabost, mučnina i bolovi u trbuhu vjerojatno su simptomi hepatotoksičnosti. Zapravo, acetaminofen pojedinačno predstavlja više slučajeva oštećenja jetre od bilo kojeg drugog lijeka. Drugi simptomi toksičnosti mogu uključivati ​​proljev, mučninu i umor, koji se lako može odbaciti ili povezati s nizom drugih uvjeta.

Čini se da je hepatotoksičnost povezana s amoksicilinom i acetaminofenom neuobičajena pojava. Kada su oba lijeka označena hepatotoksičnošću, to je obično zato što pacijent ima druge čimbenike rizika koji čine jetru veću osjetljivost na oštećenja. Primjerice, uporaba teških alkohola također može oštetiti jetru.

Slučajevi toksičnosti jetre koji uključuju ovu kombinaciju lijekova čini se uglavnom povezani s pretjerano nadilazećim terapeutskim preporukama za doziranje acetaminofena. Lijek za ublažavanje boli nalazi se u različitim dozama, snagama i markama lijekova bez recepta i recepta. Konzumiranje droga iz više izvora, kao što su bolovi za ublažavanje bolova i lijekovi protiv tekućih gripa, mogu dovesti do predoziranja dovoljno visoko da utječe na normalno funkcioniranje jetre.

Štetne interakcije koje uključuju ove lijekove također su vjerojatnije kada se uzimaju s dodatnim lijekovima za koje je poznato da uzrokuju interakcije, poput varfarina. Warfarin je razrjeđivač krvi koji se koristi za sprečavanje krvnih ugrušaka, a sposobnost lijeka da kontrolira krvarenje, međutim, može biti pod utjecajem boli ublaživača ili antibiotika. Dok je na tim lijekovima s varfarinom, pacijenti će trebati periodično testirati Međunarodni normalizirani omjer (INR) kako bi se utvrdilo kako se krv zgrušava i prilagoditi doze ako je potrebno.

Iako se čini da većina pojedinaca može uzimati amoksicilin i acetaminofen zajedno u kratkom roku bez izdavanja, rizik mogućih interakcija treba uzeti ozbiljno. Da bi se izbjegle ozljede, zdravstveni djelatnici oprezni pacijenti da se pridržavaju preporuka doziranja. Uz rizik od susreta s acetaminofenom iz više izvora, pacijenti se također potiču da pažljivo nadgledaju sve izvore boli, ostaju unutar odgovarajućih dnevnih smjernica za doziranje i izbjegavaju dugoročno oslanjanje.